آزمایش چکاب کامل نیازمند ۱۰ الی ۱۲ ساعت ناشتایی می باشد و بهتر است آزمایش شما در ساعات اولیه صبح و بدون هیچ گونه فعالیت خاص بدنی انجام شود.
قیمت کلیه آزمایشات انجام شده براساس نرخ مصوب وزارت بهداشت می باشد که پیش از زمان انجام فرآیند نمونه گیری به شما اطلاع داده می شود.
خیر الزامی نیست، اما جهت تسهیل در زمانبندی و انجام فرآیند نمونه گیری همچنین استفاده بهینه از وقت ارزشمند شما پیشنهاد می شود پیش از مراجعه حضوری اقدام به ثبت نوبت در سامانه نوبت دهی آنلاین آزمایشگاه نمائید.
آزمایش کرونا یا کووید تست به سه روش PCR ، رپید تست و خون انجام می شود که در دو مورد اول با استفاده از مخاط بینی و دهان انجام می گیرد و در واقع در تست خون میزان آنتی بادی و آنتی ژن بدن مشخص می گردد.
تست PCR کرونا که مورد تائید شرکت های هواپیمایی (Airline) می باشد در این آزمایشگاه بصورت آزاد پذیرش و محاسبه می شود.
این نوع نمونهگیری به دلیل سهولت جابجایی و عدم نیاز به امکانات خاص مورد توجه قرار گرفته است.
محل مناسب نمونهگیری در نوزاد قسمت پهلویی کف پا، مویرگهای مختلف یا وریدهای معمول خونگیری است (شکل ۱)، محل نمونهگیری در نوزاد را با ماساژ دادن یا قرار دادن حوله گرم میکنیم، با الکل محل مورد نظر را ضدعفونی کرده و اندکی صبر میکنیم تا محل خشک شود، سپس با لنست محل را سوراخ میکنیم، قطرۀ اول خون با گاز استریل پاک میشود و اجازه میدهیم تا قطره خون بزرگی تشکیل شود، به آهستگی اولین دایره روی کاغذ (شکل ۲) را با قطره خون تماس دهید تا خون جذب کاغذ شده و تمام سطح دایره را پر کند و به همین ترتیب چند دایره دیگر را اعمال کنید تا خونگیری کامل شود. اگر با سرنگ از مویرگ یا ورید خونگیری انجام شده است با سرسوزن یک قطره خون روی کاغذ وسط دایره میریزیم تا سطح دایره کاملاً پر شود (شکل ۳).
کاغذهای خونگیری شده حدود ۲-۳ ساعت در محل خشک و کاملاً دور از نور خشک میشود.
• کاغذ نمونهگیری شده داخل پاکت کاغذی قرار داده شده و ارسال میگردد.
• پایداری نمونه: ۷ روز در دمای محیط، ۱ ماه در دمای یخچال، ۳ ماه در دمای فریزر
جهت انجام آزمایش IGRA بیمار نیاز به ناشتا بودن ندارد.
جهت انجام نمونه گیری چهار لوله مخصوص (QFT) به نام های Nil tube با درب رنگی خاکستری، TB antigen tube1 با درب رنگی سبز ،Mitogen tube 2 بادرب رنگی بنفش ، TB antigen tube با درب رنگی زرد آماده شده است، اگر از سیستم ونوجکت استفاده می کنید خون از درون رگ تا خط سیاه روی لوله جاری خواهد شد( دقیقا یک میلی لیتر) و اگر از سیستم خونگیری سرنگ استفاده می شود تا خط سیاه خون به هر لوله اضافه کنید( دقیقا یک میلی لیتر)، سپس بلافاصله نمونه با وارونه کردن مخلوط شود ( حداقل ده بار با وارونه کردن )، اگر لوله مخصوص نمونه گیری (QFT) در دسترس نبود ml 5 خون هپارینه لیتیم تهیه شده که نگهداری وانتقال در دمای 5± 22 درجه سانتیگراد و تا 16 ساعت میبایست به لوله های QFT منتقل شود. اگر امکان انتقال لوله های نمونه گیری شده QFT به دمای 37 درجه وجود ندارد لوله ها تا 16 ساعت در دمای 5±22 پایدار است.
لوله های خونگیری شده به دمای 37 درجه سانتیگراد منتقل شده وبه مدت 16-24 ساعت نگهداری شود، سپس لوله ها به مدت 15 دقیقه در دور 2000-3000 RCF سانتریفوژ شود (اگر پلاسما خوب جدا نشد مجدداً در دور بالاتر سانتریفوژ تکرار گردد). پلاسمای بدست آمده 28 روز در دمای 2-8 درجه سانتیگراد وحداقل سه ماه در دمای 20- درجه سانتیگراد پایدار است.
توجه فرمایید که هنگام جداسازی پلاسما رنگ درب لوله اصلی روی لوله جداشده مشخص شود.
مایع نمونهگیری شده را درون ظرف نمونه با سر و ته کردن یا مخلوط کردن یکنواخت میکنیم. اگر حجم مایع کمتر از 5 میلیلیتر باشد جمع حجم آن اتانول 70% اضافه کرده و خوب مخلوط میکنیم و اگر بیشتر از 5 میلیلیتر باشد، دو میلیلیتر از نمونه را با دو میلیلیتر اتانول 70% (به مقدار مساوی) داخل لوله آزمایش مخلوط کرده و سانتریفوژ میکنیم (برای مایعات رقیق مثل ادرار، مایع نخاعی و… 15 دقیقه دور 3000rpm و برای مایعات غلیظ 10 دقیقه در همان دور مناسب است).
از رسوب انتهای لوله حداقل ۳ عدد لام گستره نازک (بیضی شکل) تهیه و در هوای اتاق خشک شود (فیکساتیو نیاز ندارد). روی هر لام نام بیمار، تاریخ تهیه و نوبت نمونه را قید فرمایید.
در ضمن میتوانید لامهای تهیه شده برای چند نوبت نمونه را در یک نوبت ارسال فرمایید. مدت زمان ماندگاری لامها در دمای اتاق حداقل یک ماه است.
چنانچه دسترسی به سانتریفوژ کردن و تهیۀ لام ندارید میتوانید با همان شرایط گفته شده الکل ۷۰% اضافه کرده و پس از مخلوط کردن در دمای یخچال (۲-۸ درجه سانتیگراد) نگهداری کنید تا در اولین فرصت تهیۀ لام صورت گیرد یا در نهایت در شرایط یخچالی ارسال گردد.
مدت زمان نگهداری مایعات در دمای محیط برای مایع نخاع حداکثر یک ساعت و سایر مایعات حداکثر سه ساعت است و در دمای یخچالی به جز مایع نخاعی بقیه مایعات حداکثر ۲۴ ساعت پایداری دارند.
مدت زمان نگهداری مایعات بعد از اضافه کردن الکل ۷۰% حداکثر دو روز در دمای یخچال است.
انجام این آزمایش از هفته دهم بارداری به بعد کاربرد دارد.
الف) تکمیل کردن فرمهای لازم:
۱- یک برگ فرم اطلاعات بیمار که به دقت تمام موارد ثبت شده و در صورت امکان یک کپی از آخرین نتیجۀ سونوگرافی و جواب تست دابل مارکر، تریپل مارکر یا کواد مارکر ضمیمه فرم گردد.
۲- دو برگ فرم رضایتنامه یکی به زبان فارسی و دیگری به زبان انگلیسی که هر دو برگ توسط بیمار (مادر) میبایست امضا شده و ضمیمه گردد.
ب) نمونهگیری:
آزمایش نیاز به ناشتا بودن ندارد و بیمار میبایست به اندازه نیاز غذا و نوشیدنی میل کند.
داخل جعبهای که برای شما ارسال شده دو عدد لوله موجود است؛ روی هر دو لوله برچسب آزمایشگاه خودتان را بچسبانید و در هر لوله حدود ۸-۱۰ میلیلیتر خونگیری کرده و با سر و ته کردن (۱۰ بار) خون با ضد انعقاد داخل لوله مخلوط شود و مثل شرایط اولیه بستهبندی نمایید. این لولهها در دمای اتاق نگهداری و حداکثر در مدت ۴۸ ساعت به آزمایشگاه نور ارسال شود.
بیمار برای انجام این آزمایش میبایست موارد زیر را رعایت نماید:
۱- حداقل ۶ ساعت ناشتا باشید.
۲- به مدت چهار هفته هیچ آنتی بیوتیکی مصرف نکرده باشید.
3- حداقل یک هفته از داروهای بلوک کنندۀ گیرندۀ H2 (فاموتیدین، سایمتدین، نیزاتیدین، رانیتیدین و…) و مهار کنندۀ پمپ پروتون (امپرازول، آسپیرین، پنتاپرازول و…) استفاده نکرده باشید.
با رعایت شرایط ذکر شده، ابتدا بیمار یک عدد کپسول اوره کربن ۱۴ را به همراه ۵۰ میلیلیتر آب میل میکند، ۱۰-۱۵ دقیقه صبر میکنیم، سپس کارت تنفسی را از پوشش پلاستیکی خارج نموده و پولکهای لبه ورودی کارت را با دست فشار دهید تا دهانه ورودی باز شود و بیمار بازدم خود را داخل کارت تخلیه کند (حدود ۵-۱۰ دقیقه). روی کارت یک لکه با رنگ نارنجی وجود دارد که در صورت تخلیه صحیح بازدم رنگ آن زرد خواهد شد.
روی کارت نمونهگیری شده مشخصات بیمار و زمان نمونهگیری را یاداشت کرده، داخل پاکت کاغذی قرار داده و برای آزمایشگاه ارسال فرمایید.
پایداری کارت نمونهگیری شده، داخل پاکت کاغذی حداکثر یک هفته است.
برای انجام برخی آزمایشها در خون یا گاهی در ادرار نیاز به رعایت ناشتایی میباشد که به نکات زیر شما را راهنمایی خواهد کرد:
• حداقل از سه روز قبل رژیم غذایی معمول داشته باشیدو به اندازه کافی از هیدراتهای کربن، چربی و پروتئین استفاده نمایید و از فعالیتهای شدید عضلانی خودداری فرمائید.
• از ۲۴ ساعت قبل از انجام آزمایش از خوردن مایعات بیش از حد پرهیز گردد.(در حد نیاز همیشگی مصرف گردد)
• برای انجام چربیهای خون و برخی آزمایشها نیاز به ۱۲ ساعت ناشتایی داریم که بهتر است ابتدای شب شام سبک میل گردد و حداکثر تا ۲ ساعت بعد آب یا مایعات دیگر مثل چای صرف شود و روز بعد با ۱۲ ساعت فاصله برای انجام آزمایش مراجعه گردد.
• برای انجام آزمایش قند و برخی آزمایشها حداکثر ۸ ساعت ناشتایی نیاز میباشد که همانند موارد بالا میبایست رعایت شود.
• در طول زمان ناشتایی از جویدن آدامس، کشیدن سیگار، استفاده از ترکیبات خوشبوکننده دهان قنددار خودداری شود.
• استفاده از دارو مطابق تجویز پزشک بدون اشکال میباشد اما میبایست هنگام انجام آزمایش، آزمایشگاه را مطلع سازید.
توجه شما به نکات یادشده باعث افزایش صحت ودقت آزمایش خواهد شد.
لطفاً قبل از انجام نمونهگیری موارد زیر را مطالعه فرمائید:
برای انجام آزمایش قند دوساعته، دو نوبت خونگیری به عمل خواهد آمد.
خواهشمند است برای بدست آوردن نتایج بهتر موارد زیر را که براساس توصیه وزارت بهداشت و درمان ایران و انجمن دیابت تنظیم شده است، مراعات فرمایید.
• چند روز قبل از انجام آزمایش، رژیم غذایی متعادل از لحاظ کربوهیدرات (حدودا محتوی ۱۰۰گرم کربوهیدرات در روز مطابق شکل داشته باشید.)
• صبح انجام آزمایش ۸-۱۲ ساعت ناشتا باشید.
• توصیه میگردد، نمونهگیری را قبل از ساعت ۱۰صبح شروع کنید.
• بهتر است که در تمام مدت انجام آزمایش در محل آزمایشگاه حضور داشته باشید. لذا توصیه میشود صبحانه معمول خود را بههمراه داشته (حاوی حدود۷۵ گرم کربوهیدرات) و پس از خونگیری اول، صبحانه خود را میل بفرمایید و ساعت شروع آن را یادداشت فرمایید.
• ۲ساعت پس از زمان شروع صبحانه، نمونهگیری دوم ازشما انجام خواهد شد.
• توصیه میشود از خوردن، آشامیدن وسیگار کشیدن در تمام مدت انجام آزمایش خودداری فرمایید.
• در صورت نیاز فقط آب میتوانید میل فرمایید.
• در روز انجام آزمایش در حین ۲ ساعت آمادگی، از انجام ورزش سنگین و هرگونه فعالیت بدنی غیر معمول خودداری نمایید.
• درصورتیکه درحال مصرف دارو هستید، قبل از آزمایش با پزشک خود مشورت فرمایید.
• چنانچه از دارویی استفاده مینمایید قبل از خونگیری، فرد خونگیر را مطلع فرمایید.
توجه شما به نکات یادشده باعث افزایش صحت و دقت آزمایش خواهد شد.
لطفاً قبل از انجام نمونهگیری موارد زیررا مطالعه فرمائید:
این آزمایش درموارد شک به بیماری دیابت، بیشتر در دوران بارداری و درزمانی که گلوکز ناشتا کمتر از۱۴۰میلی گرم در دسی لیتر بوده انجام میشود این آزمایش فاقد صفت اختصاصی بودن است. یعنی تحت تاثیر رژیم غذایی، بیماریها و متغیرهای مختلف قرار میگیرد. برای انجام این آزمایش دادن نمونه ادرار و بررسی آن از نظر وجود قند همراه با هربار خونگیری توصیه میشود.
توصیههای قابل ارایه به بیماران:
الف- قبل از نمونهگیری:
۱- مراجعه کننده محترم توجه داشته باشید که برای نمونهگیری حداقل ۳الی۴ ساعت باید در آزمایشگاه حضور داشته باشید که نمونهگیری بین ساعات ۷تا ۹ صبح شروع شود.
۲- سه روز قبل از نمونهگیری وعدههای غذایی باید به گونهای باشدکه بدن شما مقدار ۳۰۰-۲۰۰ گرم مواد قندی دریافت کرده باشد.
توجه: اگر درسه وعده غذایی که میان روز میل میکنید مقدار کافی نان و برنج موجود باشد این مقدار قند به بدن شما خواهد رسید، درغیر اینصورت میتوانید از موادی مانند خرما، کشمش، نان و برنج در وعدههای غذایی استفاده کنید.
۳- صبح روز نمونهگیری ۱۲ ساعت ناشتا باشید و مواد غذایی مصرف نکنید ولی به میزان لازم آب بنوشید. ۸-۴ ساعت قبل از نمونهگیری از انجام فعالیت خودداری کنید.
۴- از استعمال دخانیات و مصرف قهوه و الکل از ۳۶ ساعت قبل از نمونهگیری خودداری نمایید.
۵- برای ادامه مصرف یا قطع مصرف داروها با پزشک معالج مشورت نمایید.
۶- در مورد مصرف دارو و یا تزریق انسولین صبح روز آزمایش و طی دوساعت انجام آزمایش با پزشک معالج هماهنگ نمایید.
ب- هنگام نمونه گیری:
۱- انجام نمونهگیری خون برای به دست آوردن قندخون ناشتا قبل ازمیل کردن شربت قند الزامیست.
۲- در طول زمان انجام نمونهگیری ورزش نکنید واز استعمال دخانیات پرهیز کنید.
۳- چنانچه شربت گلوکز خورده شده را استفراغ کردید حتما مسئول نمونهگیری را مطلع سازید.
۴- بعد ازمیل کردن شربت قند ممکن است دچار حالات سرگیجه، لرزش، دلواپسی، عرق کردن وضعف شوید که این حالات گذرا هستند، ولی چنانچه این حالات به طول انجامیدند، حتما مسئول نمونهگیری را مطلع سازید.
۵- پس از اتمام نمونهگیری میتوانید غذای عادی روزانه خود را میل کنید.
۶- در برخی موارد دادن نمونه ادرار و ارزیابی آن از لحاظ وجود قند همراه هربار خونگیری توصیه میشود.
۷- شربت قندی و یا پودر گلوکز را که همکاران بخش نمونهگیری به شما میدهند در مدت ۵ دقیقه بنوشید و بلافاصله فرد نمونه گیر را مطلع سازید، تا ساعات نمونه گیری شما را جهت مراحل نمونهگیری به صورت مکتوب به شما اعلام نماید.
۸- تا زمانی که نمونهگیری شما تمام نشده هیچ غذایی میل نکنید، ولی بهتر است آب بنوشید.
توجه شما به نکات یادشده باعث افزایش صحت ودقت آزمایش خواهدشد.
لطفاً قبل از انجام نمونهگیری موارد زیررا مطالعه فرمائید:
• مشخصات ثبت شده بر روی برچسب ظرف نمونهگیری را کنترل نمائید تا صحیح باشد.
• روزی را جهت جمع آوری ادرار ۲۴ ساعته انتخاب فرمائیدکه حتیالامکان در منزل یا جای ثابتی باشید و از فعالیتهای فیزیکی شدید (دویدن، استرس، محرومیت از غذا، ورزش های سنگین و…) خودداری نمائید.
• خوردن وآشامیدن خود رادر شرایط متعادل نگهدارید، یعنی از چند روز قبل از غذای معمول و آب به اندازه کافی استفاده نمائید. ادرار را در ظرفی که آزمایشگاه در اختیار شما میگذارد، جمع آوری نمائید. اگر مایع یا پودری درون ظرف جمع آوری ادرار ۲۴ ساعته ریخته شده، آن را دور نریزید.
• شاید لازم باشد از چند روز قبل از جمع آوری نمونه ادرار از خوردن برخی غذاها، داروها و یا انجام برخی کارهای تشخیص پزشکی مثل تزریق ماده حاجب در رادیوگرافی یا تزریق دارو برای اسکن اجتناب نمایید.
• روزی را که به عنوان روز جمع آوری ادرار ۲۴ ساعته انتخاب میکنید از یک مبدا زمانی مثلاً ۸ صبح شروع نمائید.لذا ادرار ساعت ۸ خود را کاملاً بیرون تخلیه کرده و از آن لحظه جمع آوری ادرار درون ظرف را شروع نمائید و تا ۲۴ ساعت بعد، یعنی ۸ صبح روز بعد تمام ادرار را درون ظرفی که در اختیارتان قرار داده شده است خالی کنید، لازم است ظرف ادرار ۲۴ ساعته در زمان جمع آوری در محل تاریک و خنک نگهداری شود و در اسرع وقت به آزمایشگاه منتقل گردد.
• اگر درحال مصرف داروی خاصی هستید آزمایشگاه را مطلع سازید.
توجه شما به نکات یادشده باعث افزایش صحت ودقت آزمایش خواهد شد.
لطفاً قبل از انجام نمونهگیری موارد زیررا مطالعه فرمائید:
• مشخصات ثبت شده بر روی برچسب ظرف نمونهگیری را کنترل نمائید تا صحیح باشد.
• روز و زمانی راجهت جمع آوری ادرار ۱۲ ساعته انتخاب فرمائید که حتیالامکان در منزل یا جای ثابتی باشید و از فعالیتهای فیزیکی شدید(دویدن، استرس، محرومیت از غذا، ورزش های سنگین و…) خودداری نمائید.
• خوردن و آشامیدن خود رادر شرایط متعادل نگهدارید، یعنی از چند روز قبل از غذای معمول وآب به اندازه کافی استفاده نمائید.
• درصورت وجود ماده نگهدارنده در ظرف، مستقیما در ظرف آزمایشگاهی ادرار نکنید. چرا که ممکن است باعث سوختگی آلت شود. لذا توصیه میگردد از لیوان یکبار مصرف بزرگ برای انتقال نمونه به ظرف آزمایشگاه استفاده نمایید.
• چندروز قبل از جمع آوری ادرار مصرف برخی غذاها، داروها و یا انجام کارهای تشخیص پزشکی مانند تزریق ماده حاجب در رادیولوژی و یا تزریق دارو اسکن اجتناب نمایید.
• روز و زمانی را که به عنوان روز جمع آوری ادرار ۱۲ساعته انتخاب میکنید از یک مبدا زمانی مثلا ۸صبح شروع نمایید لذا ۸ساعت ادرار خود را کاملا بیرون تخلیه کرده و از آن لحظه جمع آوری ادرار درون ظرف راشروع نمایید و تا ۱۲ساعت بعد، یعنی ۸شب; یا از ۸شب تا ۸صبح تمام ادرار را درون ظرفی که در اختیارتان قرار داده شده است خالی کنید.
• لازم است ظرف ادرار ۱۲ساعته در زمان جمع آوری در محل تاریک و خنک نگهداری شود و در اسرع وقت به آزمایشگاه منتقل گردد.
• اگر از داروی خاصی استفاده میکنید آزمایشگاه را مطلع سازید.
• درمدت زمان جمعآوری نمونه و در طی انتقال، ظرف نمونهگیری در درجه حرارت ۸-۲ ( دمای یخچال) و دور از نور نگهداری شود.
توجه شما به نکات یادشده باعث افزایش صحت ودقت آزمایش خواهد شد.
لطفاً قبل از انجام نمونهگیری موارد زیر را مطالعه فرمائید:
• مشخصات ثبت شده برروی برچسب نمونه را کنترل نمائید تا صحیح باشد.
• هر روز در ساعت معینی حدود ۵ گرم نمونه مدفوع را با چوبک مخصوص (آبسلانگ) درون ظرفی که از طرف آزمایشگاه در اختیار شما قرار داده شده بریزید و در اسرع وقت به آزمایشگاه منتقل نمائید و تا زمان انتقال در جای خنک نگهداری فرمائید. (نگهداری در دمای یخچال تا سه روز بلامانع میباشد.)
• در صورتی که ظرف، حاوی مایع نگه دارنده باشد (فرمالین ده درصد) این ماده سمی بوده و از بوکردن، دست زدن یا دور ریختن آن خودداری نمائید. زیرا این مایع نگهدارنده تخم انگلها و تک یاختههای رودهای است.
• از 3 روز قبل از نمونهگیری از مصرف قرص آهن، گوشت قرمز، (بهتر است گوشت مرغ و یا ماهی هم مصرف نشود) شلغم، ترب، قارچ، سیب، تربچه، پرتغال، موز، طالبی، خربزه، هندوانه، انگور، مواد آنتی اکسیدان، آسپرین و ویتامین C خودداری کنید. (مطابق شکل زیر)
خون مخفی (OB)
• مراقب باشید آب، ادرار یا خون قاعدگی با نمونه مخلوط نشود.
• اگر از داروی خاصی استفاده میکنید آزمایشگاه را مطلع سازید.
• نمونه مدفوع را در ظرفی که در اختیارتان قرار داده شده بریزید و در اسرع وقت تحویل آزمایشگاه فرمایید.
ملاحظات ایمنی: چون مدفوع میتواند آلوه به باکتری، ویروس و یا انگل باشد در حمل آن دقت نمایید.
توجه شما به نکات یادشده باعث افزایش صحت ودقت آزمایش خواهدشد.
لطفاً قبل ازانجام نمونهگیری موارد زیر را مطالعه فرمائید:
• مشخصات ثبت شده بر روی برچسب نمونه را کنترل نمایید تا صحیح باشد.
• یک عدد لام شیشه ای تمیز دارای برچسب مشخصات از بخش نمونهگیری تحویل بگیرید.
• با توجه به اینکه این آزمایش با هدف تشخیص عفونت ناشی از کرم سنجاقی (کرمک) بهوسیله مشاهده تخم آن در زیر میکروسکوپ صورت میگیرد و از آنجائیکه این کرم شب هنگام درنواحی اطراف مقعد تخم ریزی می کند نمونهگیری را صبح وقبل از رفتن به توالت یا حمام کردن انجام دهید .
• دستهای خود رابا آب وصابون بشوئید.
• یک قطعه نوار چسب اسکاچ به طول ۱۰ سانتی متر بریده ودو طرف آن را با انگشتان خود بگیرید.
• بیمار را بر روی شکم خوابانده وبااستفاده از کمک فرد دیگر چسب رابطور کامل برروی چین های مخاطی اطراف مقعد چسبانده و سپس جدا کنید.
• عمل فوق را مکرراً در دور تا دور چین مخاطی مقعد انجام دهید.
• درآخر چسب را بر روی لام شیشه ای چسبانده و به آزمایشگاه تحویل دهید.
• اگر از داروی خاصی استفاده میکنید آزمایشگاه را مطلع سازید.
توجه شما به نکات یادشده باعث افزایش صحت ودقت آزمایش خواهد شد.
لطفاً قبل از انجام نمونه گیری موارد زیررا مطالعه فرمائید:
• مشخصات ثبت شده بر روی برچسب نمونه را کنترل نمائید تا صحیح باشد.
• نمونه باید پس ازسه تا پنج روز پرهیز از نزدیکی یا انزال تهیه شود. وجود تب در خلال سه روز پیش از انجام آزمایش، نتیجه را تحت تاثیر قرار میدهد.
• بهتر است نمونه گیری را درمحلی که آزمایشگاه در اختیارتان میگذارد انجام دهید.
• در صورتیکه نمونه را در منزل تهیه می کنید قبلاً در مورد زمان تحویل آن به آزمایشگاه با نمونهگیری هماهنگی کنید، و در هر صورت نمونه باید حداکثر در مدت ۳۰ دقیقه و در شرایط دمایی مناسب (هم دمای بدن ) به آزمایشگاه منتقل شود (نگهداری درزیربغل )، توجه کنید نمونه نباید در معرض سرما، گرما یا تابش نور آفتاب قرارگیرد.
• دستها وآلت تناسلی را با آب و صابون شستشو داده و کاملاً خشک کنید.
• مایع منی را به طور کامل و مستقیم در داخل ظرف جمع آوری نمائید و دقت کنید که آب، ماده شوینده یا ادرار با مایع منی مخلوط نشود در هر شرایط نمونه باید مستقیما به مسئول مربوطه در واحد نمونهگیری تحویل گردد.( درب ظرف نمونهگیری فقط هنگام خالی کردن نمونه باز شود)
• از به کاربردن کاندوم جهت تهیه نمونه منی خودداری نمائید.
• اگر از داروی خاصی استفاده می کنید آزمایشگاه را مطلع سازید.
توجه شما به نکات یادشده باعث افزایش صحت ودقت آزمایش خواهدشد.
لطفاً قبل از انجام نمونهگیری موارد زیر را مطالعه فرمائید:
• بیمار میبایست یک ساعت قبل از انجام نمونهگیری حفره دهانی خود را با آب کاملا شستشو دهد و حداقل یک ساعت منتظر بماند، برای شروع نمونهگیری 10ml سرم فیزیولوژی استریل رادرون حفره ریخته و با حرکات آرواره و… سرم فیزیولوژی را درون حفره دهانی به حرکت درمی آورد و حداقل 5 دقیقه تحمل گردد و مایع درون حفره دهانی داخل یک ظرف استریل مثلا فالکون با ظرفیت 50 میلی متر تخلیه میگردد. ومجددا مرحله اول تا 5 بار تکرار شود تا حجم کافی نمونه داخل فالکون بدست آید، بلافاصله نمونه گرفته شده جهت انجام کار نمونه منتقل شود.
توجه شما به نکات یادشده باعث افزایش صحت ودقت آزمایش خواهد شد.
برای انجام نمونهگیری قارچی نیاز به آمادگیهایی میباشد که برای آگاهی توجه شما را به نکات زیر جلب میکنیم:
• حداقل ۴۸ ساعت قبل از انجام آزمایش (نمونهگیری) شستشوی پوست،مو و ناخن انجام نشده باشد.
• حداقل ۵ روز قبل از انجام آزمایش از داروی ضد قارچ به شکلی کرم، پماد، لوسیون و قرص استفاده نگردد(مگر مطابق تجویز پزشک)
• از چند روز قبل از نمونه گیری ناخن، لاک ناخن استفاده نگردد.
• از کرم چرب یا نرم کننده حداقل ۲۴ساعت قبل از انجام نمونهگیری استفاده نشود.
توجه شما به نکات یادشده باعث افزایش صحت ودقت آزمایش خواهد شد.
لطفاً قبل از انجام نمونه گیری موارد زیر را مطالعه فرمائید:
• مشخصات ثبت شده بر روی برچسب نمونه را کنترل نمایید تا صحیح باشد.
• نمونه صبحگاهی بهتر است و ترجیحا ناشتا باشید.
• بهتر است بیمار ناشتا باشد. لازم است قبل از گرفتن خلط، دهان چند بار با آب معمولی شسته شود . درب ظرف را باز کرده نفس عمیقی را از راه بینی کشیده و برای لحظه ای نفس خود را در سینه حبس کنید و با سرفه عمیق خلط خود را در ظرف مربوطه تخلیه نمایید. سعی شود خلط با آب دهان مخلوط نگردد و یا آب دهان به جای خلط داده نشود (آب دهان شفاف و رقیق است ولی خلط چسبندگی دارد.)
• در صورتیکه نتوانید با سرفه کردن برای انجام آزمایش نمونه خلط بدهید سر خود را روی بخار آب گرفته استنشاق نموده یا با آب نمک رقیق غرغره نمایید تا خلط بیاید.
• چنانچه نمونهگیری در منزل انجام شود نمونه را پس از جمع آوری در یخچال قرار دهید و در کمتر از یکساعت به آزمایشگاه برسانید.
• در مورد نمونههای چند نوبته هرروز یک نوبت انجام شود و پس ازجمع آوری در یخچال قرار گیرد. هرنمونه در کمتر از یکساعت و به دور از گرما به آزمایشگاه برسد.
• نمونه را از گرما و نور مستقیم آفتاب در زمان حمل دور نگه دارید.
• حجم نمونه باید حداقل (۵-۳)میلی لیتر باشد.
• اگر در حال مصرف داروی خاصی هستید آزمایشگاه را مطلع سازید.
توجه شما به نکات یادشده باعث افزایش صحت ودقت آزمایش خواهد شد.
نمونهگیری از مجرای تناسلی به جهت تشخیص عوامل عفونی مثل باکتری و قارچ صورت میگیرد بنابراین توجه به نکات زیر می تواند کمک کننده باشد:
• روز و زمانی را برای نمونهگیری انتخاب فرمائید که در آن زمان ترشح یا چرک از مجرا وجود دارد در غیر اینصورت نمونهگیری اول صبح قبل از انجام ادرار صبحگاهی بهترین زمان میباشد.
• حداقل ۵ روز قبل از نمونهگیری از مصرف آنتی بیوتیک خودداری فرمائید.(مگر مطابق دستور پزشک باشد.)
توجه شما به نکات یادشده باعث افزایش صحت ودقت آزمایش خواهد شد.
نمونهگیری از مجرای تناسلی به جهت تشخیص عوامل عفونی مثل باکتری و قارچ صورت میگیرد بنابراین توجه به نکات زیر میتواند کمک کننده باشد:
• روز و زمانی را برای نمونهگیری انتخاب فرمائید که در آن زمان ترشح چرکی و… از مجرا وجود داشته باشد در غیر اینصورت مطابق توصیه پزشک معالج اقدام نمائید.
• حداقل ۵ روز قبل از نمونهگیری از مصرف آنتی بیوتیک خودداری فرمائید.(مگر مطابق دستور پزشک باشد.)
• حداقل ۳ روز قبل از انجام نمونهگیری از مصرف کرم واژینال یا مانند آن خودداری فرمائید.
توجه شما به نکات یادشده باعث افزایش صحت ودقت آزمایش خواهد شد.
جهت انجام صحیح نمونهگیری ادرار در نوزادان و جلوگیری از تکرار نمونهگیری توجه شما را به نکات زیر جلب مینمائیم.
• مشخصات ثبت شده برروی برچسب نمونه را کنترل نمائید تا صحیح باشد.
• نمونهگیری ادرار در نوزادان توسط کیسه ادرار استریل صورت میگیرد برای استفاده بهتراز کیسه ادرارابتدا محل ادرار نوزاد را(ناحیه تناسلی) با آب ولرم و صابون(مخصوص نوزادان) شستشو می دهند، به گونه ای که هیچ روغن، پودر بچه و صابونهای حاوی لوسیون روی پوست محل شسته شده باقی نماند بهتر است خشک شدن محل شستشو در دمای آزاد صورت گیرد و از حوله، دستمال و مانند آن استفاده نشود.
• در مورد نوزاد پسر شستن آلت تناسلی و اطراف آن کافی است ولی در مورد نوزادان دختر بهتر است ناحیه تناسلی و اطراف آن تا مقعد شستشو داده شود. جهت وصل کردن کیسه ادرار استریل برای نوزاد پسر، لایه محافظ روی کیسه ادرار جدا شده و آلت تناسلی درون سوراخ کیسه قرار گیرد و محل چسب دار به اطراف محل آلت تناسلی چسبانده شود و برای نوزاد دختر لایه محافظ کیسه را جدا کرده و از قسمت تحتانی روی و اطراف ناحیه تناسلی را بکشید تا چینهای پوست باز شده و کیسه به دقت در اطراف این چینها چسبیده شود، دقت فرمایید تا کیسه در تمام قسمتها چسبیده شود.
• پس از جمع آوری ادرار در کیسه، بلافاصله درون ظرف استریل(برای کشت ادرار) و یا ظرف یراستریل(برای سایر آزمایشها) قرار دهید و حداکثر تا 2 ساعت به آزمایشگاه منتقل نمائید و درغیر اینصورت حداکثر تا 12 ساعت در دمای یخچال (◦c8-2) نگهداری نمائید.
• اگر ازآنتی بیوتیک، پماد، کرم یا داروی خاصی استفاده میکنید قبل از نمونهگیری آزمایشگاه را مطلع سازید.
• جهت انجام کشت های میکربی ازجمله کشت ادرار می بایست حداقل یک هفته از آخرین مصرف داروی آنتی بیوتیک گذشته باشد مگر درمواردی که بااطلاع پزشک معالج بیمار می باشد.
توجه شما به نکات یادشده باعث افزایش صحت ودقت آزمایش خواهدشد.
لطفاً قبل از انجام نمونهگیری موارد زیر را مطالعه فرمائید:
• مشخصات ثبت شده برروی برچسب نمونه را کنترل نمائید تا صحیح باشد.
• نمونه ادرار را فقط در ظرف یکبار مصرف و استریل که آزمایشگاه در اختیارتان قرار میدهد جمعآوری نمائید.
• ابتدا دست خود را با آب وصابون شستشو دهید، پیشابراه خود را با آب گرم و صابون شستشو دهید در خانمها شستشو میبایست از جلو به عقب یعنی از واژن به سمت مقعد باشد، کمی منتظر بمانید تا خشک شود. سپس قسمت اول ادرار خود را دور ریخته، وسط ادرار را حداقل ۳۰ میلی لیتر (نصف ظرف ) درون ظرف بریزید، درب ظرف را بسته و در محل مخصوص در آزمایشگاه قرار دهید. توجه داشته باشید ظرف ادرار با پوست اطراف ناحیه تناسلی تماس پیدا نکند. بهتر است ادرار اول صبح را جهت کشت ادرار جمع آوری کنید.
• اگر ادرار را در خارج از آزمایشگاه تهیه کردهاید و نمیتوانید نمونه رادر اسرع وقت به آزمایشگاه منتقل کنید نمونه را با درب بسته در یخچال (۸-۲ درجه سانتیگراد) نگهداری نموده و حداکثر ۱۲ ساعت بعد ازآن در اسرع وقت به آزمایشگاه منتقل نمائید.
• اگر ازآنتی بیوتیک، پماد، کرم یا داروی خاصی استفاده میکنید قبل از نمونهگیری آزمایشگاه را مطلع سازید.
• اگر طی دوهفته قبل، دارو مصرف نموده اید حتما در مورد داروهای مصرفی خود قبل از نمونهگیری با آزمایشگاه مشورت نمایید.
توجه شما به نکات یادشده باعث افزایش صحت ودقت آزمایش خواهد شد.
لطفاً قبل از انجام نمونه گیری موارد زیر را مطالعه فرمائید:
• مشخصات ثبت شده برروی برچسب نمونه را کنترل نمائید تا صحیح باشد.
• ابتدا دست خود را با آب و صابون شستشو دهید، قسمت خارجی دستگاه تناسلی را با آب بشوئید ودقت فرمائید به خوبی باآب فراوان این کار انجام شود. کمی منتظر بمانید تاخشک شده سپس قسمت اول ادرارخود را دور ریخته، وسط ادرار را حداقل ۳۰ میلی لیتر (نصف ظرف ) درون ظرف بریزید، درب ظرف را بسته ودر محل مخصوص در آزمایشگاه قرار دهید. بهتر است ادرار اول صبح راجهت کشت ادرار جمع آوری کنید. توجه داشته باشید ظرف ادرار با پوست اطراف ناحیه تناسلی تماس پیدا نکند.
• اگر ادرار را خارج ازآزمایشگاه تهیه کردیدو نمی توانید نمونه رادر اسرع وقت به آزمایشگاه منتقل کنید نمونه را با درب بسته در یخچال (۸-۲ درجه سانتیگراد ) نگهداری نموده و بعد از آن در اسرع وقت به آزمایشگاه منتقل نمائید.
• اگر از آنتی بیوتیک، پماد، کرم یا داروی خاصی استفاده می کنید قبل از نمونه گیری آزمایشگاه را مطلع سازید.
• اگر طی دو هفته قبل، دارو مصرف نموده اید حتما درمورد داروهای مصرفی خود قبل از نمونهگیری با آزمایشگاه مشورت نمائید.
توجه شما به نکات یادشده باعث افزایش صحت و دقت آزمایش خواهد شد.
آزمایش هایی که به ناشتایی نیاز دارند بهترین زمان ۷ صبح تا ۱۰ صبح میباشد و برخی آزمایش ها میبایست در ساعات مشخصی از روز انجام شود. برخی از آزمایش ها هم نیاز به زمان خاصی در روز ندارند.
انجام آزمایش های دوره ای براساس نیاز بیمار مشخص می گردد، به طور کلی در حالت سلامت فرد، برای افراد زیر ۵۰ سال هر یکسال و برای افراد بالای ۵۰ سال هر ۶ ماه یکبار توصیه میشود.
۱- برای تائید جواب آزمایش یا بررسی عدم همخوانی جواب یک آزمایش با سایر نتایج آزمایش ها
۲- مواقعی که نمونه در نمونه گیری یا نگهداری دچار اشکال شده است.
بلی این امکان وجود دارد. برای انجام آن میبایست درهنگام پذیرش با آزمایشگاه هماهنگ بفرمائید و یا از طریق منو بالا قسمت بیماران سپس دکمه دریافت جواب آزمایش اقدام نمائید.